Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Verifikace Listeria spp v prostředí potravinářské výroby pomocí metody stěrů a PCR
Faruzel, Vojtěch ; Hoová, Julie (oponent) ; Ing.Pavel Damborský, Ph.D. (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá ověřením přítomnosti bakterie Listeria spp. v prostředí potravinářské výrobny pomocí metody stěrů a PCR. Teoretická část zahrnuje seznámení s rodem Listeria. Popisuje způsobovanou nemoc, její příznaky a léčbu. Dále rozebírá téma nukleových kyselin, DNA a také přibližuje jednotlivé metody pro stanovení přítomnosti Listeria spp. V experimentální části jsou tyto metody prověřovány a porovnány mezi sebou.
Verifikace Listeria spp v prostředí potravinářské výroby pomocí metody stěrů a PCR
Faruzel, Vojtěch ; Hoová, Julie (oponent) ; Ing.Pavel Damborský, Ph.D. (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá ověřením přítomnosti bakterie Listeria spp. v prostředí potravinářské výrobny pomocí metody stěrů a PCR. Teoretická část zahrnuje seznámení s rodem Listeria. Popisuje způsobovanou nemoc, její příznaky a léčbu. Dále rozebírá téma nukleových kyselin, DNA a také přibližuje jednotlivé metody pro stanovení přítomnosti Listeria spp. V experimentální části jsou tyto metody prověřovány a porovnány mezi sebou.
Bakterie rodu Listeria
Králíková, Lenka ; Vejsová, Marcela (vedoucí práce) ; Janďourek, Ondřej (oponent)
Autor: Lenka Králíková Název práce: Bakterie rodu Listeria Bakalářská práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Studijní obor: Zdravotní laborant Cíl práce: Bakalářská práce si klade za cíl popsat rod Listeria, dělení rodu, morfologii a laboratorní diagnostiku. Větší pozornost je věnována druhu Listeria monocytogenes, jelikož je u lidí hlavním zdrojem nákazy. Dalším cílem je popsat výskyt L. monocytogenes v potravinách, její antigenní strukturu, patogenezi a onemocnění, které způsobuje. Hlavní poznatky: Listeria monocytogenes je všude přítomná bakterie. Byla nalezena v čerstvé vodě, hlíně, v rostlinném materiálu i v odpadní vodě. Hlavním zdrojem nákazy pro člověka je kontaminovaná potrava. Nejčastěji se jedná o nepasterizované mléko, zrající sýry či špatně tepelně opracované maso či zeleninu. Bakterie způsobuje onemocnění zvané listerióza, které je nebezpečné především pro novorozence, starší lidi, těhotné ženy a jedince s oslabenou imunitou. Onemocnění se vyskytuje spíše sporadicky, mezi lety 2008-2017 se v České republice za rok vyskytlo průměrně 30 až 37 případů nákazy. V Africe došlo v roce 2017-2018 k epidemii, jedná se o největší zaznamenanou epidemii způsobenou listérií. V případě nákazy je povinností laboratoře i lékaře nahlásit pozitivitu nálezu a provádí se...
Prodloužení skladovatelnosti chlazených rybích výrobků
PFLUG, Róbert
Diplomová práce byla zaměřena na možnosti prodloužení skladovatelnosti rybích výrobků pomocí koupelí s obsahem komerčně používaných sedmi aditiv. ANTIBAK, MIC STAB, Bakont, SEA-F75, Misocarine LR, SAFE A Plus a AMX liquid. Účinnost těchto látek na prodloužení skladovatelnosti byla posuzována na základě testů CPM, úrovně oxidace tuku a bílkovin, stanovení nutričních parametrů svaloviny, a v neposlední řadě senzorických analýz. Experimentálními druhy byly 2 významné komodity pro českou akvakulturu - pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) a kapr obecný (Cyprinus carpio). Celý projekt byl strukturován do 6 dílčích etap. V průběhu testování byl omezen původní počet aditiv (7) postupnou selekcí na 2 přípravky. A to na Bakont a AMX liquid, které byly testovány podrobněji na pstruhovi (filet s kůží, kuchaný s hlavou) a kaprovi (filet s kůží bez šupin) chlazených volně ložených a chlazených balených ve vakuu. U pstruha antimikrobiální účinek lázní u kuchaných ryb s hlavou se- a bez žaber. Ošetřené filety pstruha volně ložené i vakuově balené vykazovaly signifikantně menší abundanci mikroflóry svaloviny. V případě kapřích filet volně ložených chlazených nelze říci, že by koupel měla v tomto případě efekt na CPM v mase. Kombinace lázně a vakuového balení byla ovšem singnifikantně odlišná mezi kontrolou a přípravkem Bakont. AMX liquid nebyl v tomto případě aplikován v dostatečné dávce či dostatečném čase na kapří svalovinu. Pozitivním zjištěním je skutečnost, že při aplikaci aditiv na výrobek "pstruh kuchaný s hlavou" nezáleží na tom, zda jsou žábra ponechány, či nikoli. Ve všech případech ovšem byly rozbory na přítomnost patogenů Escherichia coli, Salmonella spp. či Listeria monocytogenes negativní. Z výsledků provedených senzorických analýz zle usoudit, že se látky obsažené v aditivech neprojeví na senzorických vlastnostech testovaných ryb.
Studium mechanismů působících při nádorové imunoterapii založené na instalaci ligandů fagocytárních receptorů na povrch nádorových buněk
SVÁČKOVÁ, Denisa
Cílem práce bylo studium terapie myšího melanomu B16- F10 založené na použití TLR agonistů v kombinaci s aktivací fagocytózy. Mechanismy této léčby byly studovány na základech analýzy nádor infiltrujících imunitních buněk a vyhodnocení jejich účinku na nádorové buňky.
Hledání agonistů Toll-like receptorů použitelných synergicky s ligandy fagocytárních receptorů pro imunoterapii nádorových onemocnění v humánní medicíně
LENZOVÁ, Zuzana
Cílem práce bylo najít agonisty Toll-like receptorů, které by působily synergicky s ligandy fagocytárních receptorů, silně by potlačovaly nádorový růst a byly by použitelné v humánní medicíně.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.